images

«ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΓΙΑΛΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗ»

(από δελτίο τύπου των Δ.Σ.Α. και Τ.Ε.Ε. στις 29-4-2009)

Στις 29-4-2009, με κοινό δελτίου τύπου, που δημοσιεύτηκε την επομένη στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (Δ.Σ.Α) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (T.E.E.) κατήγγειλαν την κυβέρνηση γιατί κατά τρόπο αντισυνταγματικό, μη σύννομο και αυθαίρετο, καταργεί τον κοινόχρηστο χαρακτήρα των αιγιαλών και αυξάνει τον κίνδυνο καθολικής εμπορευματοποίησης του αιγιαλού και της παραλίας στη χώρα με βάση την κοινή υπουργική απόφαση (Κ.Υ.Α) των υφυπουργών Εσωτερικών Θανάση Νάκου και Οικονομίας Αντώνη Μπέζα, με την οποία προβλέπεται η απευθείας παραχώρηση της χρήσης τους από τους ΟΤΑ σε ιδιώτες.

Τα δύο μεγαλύτερα επιστημονικά σωματεία της χώρας, με τεκμηριωμένο τρόπο, τόνισαν ότι με αυτήν την κυβερνητική απόφαση δεν τηρούνται βασικές προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας, καταργούνται άλλες βασικές προβλέψεις της, όπως, επίσης, καταργούνται και βασικές εξαιρέσεις της. Τόνισαν, επίσης, ότι, εμμέσως, πλην όμως σαφώς, με την υπουργική απόφαση ενισχύονται οι πιθανότητες να εκδηλωθούν φαινόμενα διαπλοκής μεταξύ των   ΟΤΑ και των επίδοξων εκμεταλλευτών του αιγιαλού. Επίσης, τόνισαν ότι η κυβερνητική αυτή απόφαση θα οδηγήσει σε αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ ο μόνος ελεύθερος χώρος για τους πολίτες θα είναι στο εξής οι απόκρημνες και βραχώδεις ακτές. Τέλος, κατόπιν όλων αυτών, ο Δ.Σ.Α. και το Τ.Ε.Ε. κάλεσαν τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να μην αποδεχτούν και να μην υλοποιήσουν την υπουργική απόφαση, καθώς και τα κόμματα να ελέγξουν την κυβέρνηση για την συγκεκριμένη απόφαση, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ακύρωσή της. Επίσης, κάλεσαν την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και κάθε άλλο αρμόδιο δικαστικό λειτουργό να παρέμβουν για τη τήρηση της νομιμότητας σε συνδυασμό με την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας.

Λίγες ημέρες αργότερα (5-5-2009), οι πρόεδροι των Δ.Σ.Α. και Τ.Ε.Ε., μαζί με τους διευθυντές δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων, από τις μεγαλύτερες στη χώρα μας, των W.W.F. Ελλάς και ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S., έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου και εξέδωσαν κοινό δελτίο τύπου (και αυτά δημοσιεύτηκαν την επομένη στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο) για το ίδιο ζήτημα. Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στη συνέντευξη αυτή ο Δ.Σ.Α. προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αφορμή την κοινή υπουργική απόφαση για την απευθείας παραχώρηση της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας σε ιδιώτες από τους ΟΤΑ.

Κατέληξαν, δε, στο δελτίο τύπου ως εξής: «Η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στους αιγιαλούς και τις παραλίες της χώρας, όπως έχει διαμορφωθεί από τη συστηματική εκμετάλλευσή τους για επιχειρηματικούς σκοπούς (αυθαίρετες κατασκευές, ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλώστρων, τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων κλπ), στη νομική γλώσσα ονομάζεται προσβολή της προσωπικότητας. Στην καθημερινή γλώσσα που γίνεται κατανοητή απ όλους του πολίτες αυτής της χώρας ονομάζεται προσβολή της νοημοσύνης μας, προσβολή της αξιοπρέπειάς μας και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να διατηρηθεί στο διηνεκές. Η διαφύλαξη του δικαιώματος όλων των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση σε περιβαλλοντικά υγιείς και καθαρούς αιγιαλούς και παραλίες παραμένει επίκαιρη υποχρέωση όλων μας».

Το «… παραμένει επίκαιρη υποχρέωση όλων μας» αφορά, πράγματι, όλους ; Απ’ ό,τι φαίνεται, μάλλον, όχι. Δεν πρέπει να αφορά ορισμένους επιχειρηματίες και, κυρίως, ορισμένους δημάρχους και συμβούλους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με πρόσφατα επικριτικά δημοσιεύματα-σχόλια στον τοπικό τύπο της Σύρου (Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, 4-6-2009), τα δημοτικά συμβούλια Ποσειδωνίας και Άνω Σύρου προτίθενται ή αποφάσισαν ήδη, σπεύδοντας να εκμεταλλευτούν την, ελεγχόμενης νομιμότητας, κυβερνητική απόφαση, να παραχωρήσουν για εκμετάλλευση από ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα παραλίες  σαν να ήταν παραλίες ιδιοκτησίας τους και όχι δημόσιες. Και λέμε έσπευσαν, γιατί υπήρξαν, μάλιστα,  μέχρι και διαμαρτυρίες-πιέσεις,  μέσω μερίδας του τοπικού τύπου που προβάλλει κυρίως τα επιχειρηματικά συμφέροντα, για την καθυστέρηση στην παραχώρηση. Δεν θα επιχειρηματολογήσουμε για το λανθασμένο τέτοιων αποφάσεων. Έχουν χυθεί χιλιάδες τόνοι μελανιού και έχουν γραφτεί (και γράφονται) εκατομμύρια σελίδων για την προστασία του περιβάλλοντος, και κατά συνέπεια, και των ακτών. Εξάλλου, τα όσα γράφτηκαν στα δύο προαναφερθέντα δελτία τύπου είναι υπεραρκετά. Ούτε, βεβαίως, μπορεί να γίνει δεκτό το ότι η παραχώρηση γίνεται για την αύξηση των εσόδων του δήμου. Μια αύξηση εσόδων που θα υποβαθμίσει και θα αλλοιώσει αιγιαλούς και παραλίες. Μια αύξηση εσόδων που δεν μπορεί να είναι πάντα άλλοθι για κάθε δυσμενή επέμβαση στο περιβάλλον. Τα έσοδα που στέρησε η κυβέρνηση από τους δήμους, με την κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων ή με παρακρατήσεις και καθυστερήσεις, ας τα διεκδικήσουν οι δήμοι δυναμικά και συλλογικά χωρίς πια άλλες βλάβες στο περιβάλλον. Με τέτοιες αποφάσεις δεν νομίζουμε ούτε το οικονομικό πρόβλημα των δήμων να λύνεται, ούτε το περιβάλλον των ακτών να προστατεύεται. Αντιθέτως, το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουν ως αποτέλεσμα να ωφελούνται ιδιώτες εις βάρος ενός δημόσιου αγαθού για όλους τους πολίτες.

Αυτό, όμως, που είναι άκρως ανησυχητικό είναι το ότι προωθείται, επίσημα πλέον, από το δήμο Άνω Σύρου, ως ιδέα ή εμπράκτως, η εκμετάλλευση των βόρειων παραλιών του νησιού, από το Δελφίνι μέχρι τα Γράμματα (φέτος παραχωρούνται το Δελφίνι και το Μαρμάρι), που βρίσκονται, μάλιστα, οι περισσότερες μέσα σε προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000. Παραλίες που είναι από τα τελευταία δείγματα του κυκλαδίτικου τοπίου στη Σύρο και που θα πρέπει να παραδοθούν άθικτες στις επόμενες γενιές. Παραλίες που ήδη τις επισκέπτονται, χειμώνα-καλοκαίρι, πολλοί πολίτες, ντόπιοι ή ξένοι, επειδή ακριβώς είναι αναξιοποίητες και παρθένες, ενώ με τις προθέσεις των τοπικών αρχόντων το μόνο σίγουρο είναι ότι η μορφή της χρήσης τους θα αλλάξει προς το δυσμενέστερο. Μήπως, όμως, με τις προθέσεις αυτές του δήμου Άνω Σύρου ανοίγεται και η όρεξη και ο δρόμος για αγριότερες επεμβάσεις σ’ αυτό το τμήμα του νησιού (διανοίξεις δρόμων, δόμηση-τσιμεντοποίηση ολόκληρων πλαγιών, «αναπτυξιακά» έργα δήθεν για το κοινό καλό του τόπου κ.τ.λ., δείγματα των οποίων έχουμε δει και σε άλλα μέρη αρμοδιότητας του δήμου Άνω Σύρου, αλλά και της υπόλοιπης Σύρου) με ό,τι αυτό, βεβαίως, συνεπάγεται για τις καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον του διατηρημένου βόρειου τμήματος του νησιού. Οι αναπτυξιομανείς και οι αναπτυξιολάγνοι ας αφήσουν, επιτέλους, την Απάνω Μεριά της Σύρου ήσυχη και αλώβητη να πορεύεται στους αιώνες …

Κατόπιν όλων παραπάνω, καλούμε τους ευαίσθητους πολίτες να επαγρυπνούν και να καταγγέλλουν  στις αρμόδιες υπηρεσίες ή οργανώσεις τις παραβάσεις της περιβαλλοντικής προστασίας αιγιαλού και παραλιών, αλλά και γενικότερα του περιβάλλοντος.

Καλούμε, τέλος, τους δήμους Ποσειδωνίας και Άνω Σύρου να σταθούν στο ύψος των κατά καιρούς διακηρύξεων τους για το περιβάλλον (και πρόσφατων, ίσως, με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος) και να ανακαλέσουν τις όποιες αποφάσεις τους περί παραχώρησης αιγιαλού και παραλιών έχουν πάρει.

ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΓΙΑΛΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗ !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Τα προαναφερόμενα δύο δελτία τύπου (στις 29/4/2009 και στις 5/5/2009) είναι αναρτημένα, για όποιον ενδιαφέρεται, στις ιστοσελίδες των Δ.Σ.Α. και Τ.Ε.Ε.,  www.dsa.gr και  http://portal.tee.gr , αντίστοιχα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Το παραπάνω κείμενο-διαμαρτυρία θα διακινείται τις επόμενες ημέρες στη Σύρο για συλλογή υπογραφών, προκειμένου να αποσταλεί στους δήμους της Σύρου, τη Νομαρχία και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

πολίτες για το δημόσιο χώρο

Explore posts in the same categories: Uncategorized

8 Σχόλια στο “”

 1. baskin Says:

  Καλό θα ήταν οι συλλογές υπογραφών να γίνονται ηλεκτρονικά και όχι με χαρτιά, για πολλούς και διάφορους λόγους.

  Παραθέτω μερικούς:

  1. Είναι αντιοικολογικό και αντιφατικό να χρησιμοποιούμε χαρτί την στιγμή που φωνάζουμε για τις παραλίες
  2. Είναι πολύ πιο εύκολο για όλους να υπογράψουν.
  3. Δείχνουμε ένα πιο σύγχρονο πρόσωπο στους τρόπους δράσεις μας.
  4. Ξεφεύγουμε από τα παρωχημένα όρια της ντουντούκας και της προκήρυξης.

  και πολλά άλλα….

  • Ντιούι Says:

   Καλή ιδέα είναι αυτή, ακούστηκε και στη συνάντηση στο Αμφιθέατρο αλλά δεν βρέθηκε κάποιος να την υλοποιήσει. Την επόμενη φορά!

   • baskin Says:

    Υπάρχουν πολλά δωρεάν και ελεύθερα εργαλεία για την διεξαγωγή online ψηφοφοριών (π.χ. http://www.petitiononline.com) τα οποία δεν χρειάζονται κάτι το ιδιαίτερο. Κάνεις εγγραφή και δημιουργείς το θέμα για την συλλογή υπογραφών.

 2. Dimitris Mariolis Says:

  Συμφωνώ στο ότι η παραλίες και όλοι η δημόσιοι χώροι πρέπει να είναι ανοικτοί για το κοινό.
  Είμαι όμως υπέρ της ανάπτυξης. Το ένα δεν είναι απαραίτητο να καταργεί το άλλο. Γιατί να λέμε ότι ένας νόμος θα ευνοεί τα φαινόμενα διαπλοκής με τους ΟΤΑ και κάποιους άλλους.
  Καλή η αντιπολίτευση από ΔΣΑ ΤΕΕ αλλά να μας προτείνουν και μια ενναλακτική.
  Δουλεύοντας 5 χρόνια σε παραλία ξέρω ότι όπου υπήρχαν ξαπλώστρες ο κόσμος έτρεχε. Όπου υπάρχει ένα μαγαζί να πάρεις νερό και καφέ ο κόσμος εκεί. Όπου υπήρχαν τα μέσα για να απασχοληθούν τα παιδιά όλοι εκεί(μιλάω πάντα για την πλειοψηφία και οι περισσότεροι τουρίστες).
  ΣΕΝΑΡΙΟ:
  Μαζεύουμε υπογραφες και ένας δήμος κάτω από την πίεση δεν δίνει τις παραλίες του σε ιδιώτες. Κλείνουν 6-8 επιχειρήσεις, χάνονται 20-25 θέσεις εργασίας. Θα υπάρξει φυσικά αντίκτυπος και στις οικογένειες και κατά επέκταση και στην τοπικη κοινωνία.
  Επίσης ο τουρίστας θα διαλέξει μια άλλη παραλία ή ακόμα χειρότερα ένα άλλο νησί.
  Ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένα τμ σε κάθε ιδιώτη όπως και ποσοστό σε κάθε παραλία που θα είναι προσβάσιμο δωρεάν για το κοινό.
  Η ανάπτυξη είναι εργαλείο δεν είναι δαίμονας.

 3. Ιωάννα Παπαλεξίου Says:

  1. Ποιες επιχειρήσεις θα κλείσουν και ποιοι άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους στο ΚΟΜΗΤΟ και στο ΜΑΡΜΑΡΙ;
  2. Δεν έχει η Σύρος ήδη αρκετές ομπρέλες και ξαπλώστρες σε πολλές παραλίες; Μετρήστε: Αγκαθωπές, Βάρη, Γαλησσάς, Κίνι, Αχλάδι, ακόμα και στο πιο δύσκολα προσβάσιμο Δελφίνι.
  3. Σέβομαι το δικαίωμα κάποιου/-ας να γουστάρει να πληρώνει 7-8 ευρώ για λίγη σκιά και για να μην έρχεται το σώμα του/της καθόλου σε επαφή με το έδαφος. Πρέπει να μου το επιβάλλει κι εμένα που δεν γουστάρω; Πρέπει να απολογηθώ γιατί προτιμώ να βλέπω τις παραλίες στη φυσική τους κατάσταση κι όχι πνιγμένες στο πλαστικό, γιατί προτιμώ ν’ακούω το κυματάκι να σκάει στην ακτή αντί για τα ντεσιμπέλ της διπλανής καφετέριας, η οποία αν δεν χρεώνει την ξαπλώστρα χρεώνει ωστόσο 7 ευρώ έναν απλό χυμό; Αυτό λέγεται ανάπτυξη;
  4. Ο όρος «βιώσιμη» ή «αειφόρος» ανάπτυξη μας λέει τίποτα ή έιναι απλώς μια καραμέλα που πιπιλίζουν οι τοπικοί άρχοντες στις δημόσιες εμφανίσεις τους ιδιαίτερα όταν πλησιάζουν εκλογές;
  5. Θεωρούμε την «ανάπτυξη» της Μυκόνου και της Πάρου παράδειγμα προς μίμηση; Θεωρούμε ότι ο κόσμος που επισκέπτεται τη Σύρο το κάνει για τους ίδιους λόγους όπως σ’ αυτά τα νησιά; Αυτού του είδους τον τουρισμό θέλουν οι Συριανοί;
  6. Η εποχική εργασία στις παραλίες είναι πραγματική διέξοδος για απασχόληση ή ασπιρίνη μπροστά στη γάγγραινα του μαρασμού της επαρχίας και της έλλειψης μακρόπνοου σχεδίου για την αποκέντρωση και τη στήριξη της περιφέρειας;
  7. Γιατί πρέπει, επιτέλους, να εξηγούμε αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα στον καθένα, όπως ότι σε προστατευμένη περιοχή που είναι μέρος του NATURA δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε παρέμβαση; Ή ότι η αλλοίωση του τοπίου συνιστά και ανεπανόρθωτη αλλοίωση του παραδοσιακού χαρακτήρα ενός τόπου;
  8. Τέλος, τι άλλο ακόμα πρέπει να συμβεί (μετά την οικονομική κρίση κλπ.) για να διδαχτούν κάποιοι -έστω, οι περισσότεροι, που και περισσότεροι να είναι δεν σημαίνει ότι μπορούν να καταπατούν τα δικαιώματα των λιγότερων- ότι ο μονόδρομος της εκμετάλλευσης των πάντων στο βωμό του κέρδους είναι αδιέξοδο όπου θα σπάσουν αργά ή γρήγορα τα μούτρα τους; Και τότε, βέβαια, θα φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς, θα φταίει το κράτος, οι μετανάστες που μας παίρνουν τις δουλειές, το τάδε ή το δείνα κόμμα, ο γείτονας κλπ., εμείς όμως δεν θα έχουμε καμία ευθύνη για τον τρόπο ζωής και δράσης που έχουμε επιλέξει.
  ΥΓ. Τα σχόλια δεν είναι σε καμία περίπτωση προσωπικά, απλά στηλιτεύουν μια συγκεκριμένη νοοτροπία που τη ζούμε καθημερινά στο πετσί μας. Το ζητούμενο είναι ν’ αποκτήσουμε -κάποτε- συλλογική συνείδηση.

  • Dimitris Mariolis Says:

   Προτάσεις έχουμε να κάνουμε;
   Καταλαβαίνω όλα τα παραπάνω και απαντήσεις υπάρχουν πολλές.
   Στις βόρειες παραλίες του νησιού δραστηριοποιούνται (και φροντίζουν μόνοι τους) 1,2 επιχειρηματίες, αυτοί και οι οικογένειες τους θα χάσουν την δουλειά τους.
   Δεν υπάρχει επιβολή όταν δεν περιφράζετε χώρος έχεις επιλογή.
   Η αειφορία στη Σύρο δεν υπάρχει, για βιώσιμη ανάπτυξη συζητάμε.
   Τα διπλα νησιά έχουν το κόσμο τους και δουλεύουν άρα κάτι κάνουν καλύτερα, το κόσμο δεν τον διαλέγεις απλά προσφέρεις κάτι και αυτός σε διαλέγει.
   Συμφωνώ με το ότι χρειάζετε κάποιος σχεδιασμός αλλά η εποχιακή εργασία στην Ελλάδα έχει μεγαλώσει γενιές και επειδή και εγώ δουλεύω έτσι είναι μια χαρά (αν φυσικά δεν είσαι δημ. υπάλληλος).
   Στις περιοχές NATURA επιτρέπετε ανάπτυξη τώρα για το αν εφαρμόζονται οι νόμοι……..
   Η «οικονομικη κρίση» είναι επαναλαμβανόμενο φαινόμενο μέσα στην ιστορία θα περάσει και θα ξανάρθει.
   Όλα για το κέρδος όχι.
   Ανάπτυξη με πρόγραμμα ναι.
   Μοιρολατρία όχι.
   Κριτική με προτάσεις ναι.

 4. Dimitris Mariolis Says:

  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
  Στον δήμο Ποσειδωνίας η παραλία τον Αγκαθωπών εκμεταλεύετε από ιδιώτες κατά το 1/3.
  Σε αυτές τις επιχειρήσεις δουλεύουν περίπου 20 άτομα.
  Ο δήμος εισπράτει κάποιες χιλιάδες ευρώ τα οποία επιστρέφουν στους δημότες και λοιπούς λουόμενους.
  Εγκαταστάσεις και προσωπικό: ντουζ, wc,wc για ΑΜΕΑ, ναυαγοσώστες ή επόπτες παραλίας, καθαριότητα, δωρεάν ομπρέλες.


 5. Μπορει να μου απαντησει καποιος αν η διαμαρτυρια ειναι για την πωληση -απο την κτηματικη εταιρεια του δημοσιου και τον ΟΤΑ- η για την ενοικιαση παραλιων απο τον δημο η το λιμενικο ταμειο σε ιδιωτες? ειμαι αμμεσα εμπλεκομενος και θα ηθελα να μαθω. Ευχαριστω προκαταβολικα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: