Ξαπλώστ(ρ)ε!

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Καθημερινή» ( http://www.kathimerini.gr/) σχετική με το θέμα ομπρέλες- ξαπλώστρες.


Ομπρέλες, ξαπλώστρες, οι πληγές παραλιών

Συχνά ακαλαίσθητες πλαστικές παρεμβάσεις, ο εξοπλισμός της κακώς εννοούμενης οργανωμένης παραλίας στην Ελλάδα

Της Εφης Xατζηιωαννιδου

Η επιχείρηση «ξαπλώστρα» στις παραλίες έχει εγκαινιαστεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά εσχάτως έχει σχεδόν γίνει κανόνας ακόμα και σε παραλίες που μέχρι πρότινος είχαν τη φήμη «ερημικής γωνιάς». Το κράτος, από τη δεκαετία του ’80, παραχωρεί στους δήμους το δικαίωμα να τοποθετούν ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες ή να υπενοικιάζουν αυτή τη δραστηριότητα σε ιδιώτες. Με τον καιρό, η πρακτική αυτή, που αποδείχθηκε άκρως προσοδοφόρα ειδικά στις τουριστικές παραλίες, τείνει να αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας, με τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες να καλύπτουν κάθε ελεύθερο τετραγωνικό παραλίας παρά τα όσα ορίζει η νομοθεσία. Οι τιμές ενοικίασης ξεκινούν από 3 ευρώ το σετ και φτάνουν έως και τα… 50. Η συνήθης τιμή ωστόσο είναι 10 – 15 ευρώ στις δημοφιλείς παραλίες. Στις φθηνές περιπτώσεις, οι λουόμενοι στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον με τις πλαστικές καρέκλες και τα κουβαδάκια του διπλανού στο… κεφάλι. Στις ακριβές, μπορούν να απολαύσουν σέρβις πολυτελείας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, μία δημοτική επιτροπή εγκρίνει τις θέσεις που θα μπορούν να τοποθετηθούν ομπρέλες και στη συνέχεια πραγματοποιείται ανοικτός πλειοδοτικός διαγωνισμός. Τα έσοδα από την υπενοικίαση ποικίλλουν από δήμο σε δήμο, ανάλογα βέβαια και με την «αξία» της παραλίας που υπενοικιάζεται. Κάποιοι δήμοι, μάλιστα, στη σύμβαση που υπογράφουν βάζουν πλαφόν στην τιμή της «ξαπλώστρας». Ομως, όπως οι ίδιοι ομολογούν, το όριο δεν τηρείται. Σε αυτή την περίπτωση, μόνο έπειτα από καταγγελίες πολιτών μπορεί να παρέμβει το ΣΔΟΕ και όχι ο δήμος. Σε κάποιους δήμους πάλι τα πράγματα έχουν κυριολεκτικά ξεφύγει, καθώς οι υψηλές τιμές στην παραλία σημαίνουν και περισσότερα χρήματα για τα ταμεία τους. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι με αυτά τα χρήματα μπορούν και πληρώνουν το προσωπικό που απαιτείται για την καθαριότητα της πλαζ, για τους ναυαγοσώστες κ.ά. Από τα έσοδα της κάθε παραλίας το 20% επιστρέφει στα κρατικά ταμεία, ενώ σε κάθε παραλία επιτρέπεται η τοποθέτηση εξοπλισμού μόνο στο 50% της συνολικής έκτασης. Αν η μία παραλία βρίσκεται δίπλα στην άλλη, ο δήμος οφείλει να ξεκαθαρίσει τα όρια και να επιβάλει απόσταση περίπου 100 μέτρων της μιας «επιχείρισης» από την άλλη. Οι πολίτες τυπικά έχουν το δικαίωμα να τοποθετήσουν την πετσέτα τους ή τη δική τους ομπρέλα όπου θέλουν.

Σοβαρό ρόλο στη διαμόρφωση της «αγοράς» παίζουν οι μεγάλες τουριστικές μονάδες, τα μεγάλα εστιατόρια και τα μπαρ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100007_14/08/2009_325743

ΜΥΚΟΝΟΣ – Ξαπλώστρες με μπάτλερ και μασέρ…

Το νησί της Μυκόνου δεν υπακούει σε κανέναν απολύτως κανόνα. Ξύλινες ξαπλώστρες με στρώμα, ομπρέλες από κοκοφοίνικα, μπάτλερ και μασέρ πάνω στο κύμα. Οι θέσεις στην παραλία μοιράζονται στα παραθαλάσσια μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Προηγούνται, εξηγεί στην «Κ» ο δήμαρχος κ. Αθ. Μέγας, «οι επιχειρηματίες που βρίσκονται πάνω από τον αιγιαλό». Σε αυτούς δίνεται και η εκμετάλλευση των καθισμάτων με απευθείας ανάθεση. Στις ελάχιστες παραλίες που δημοπρατούνται, το κόστος της ομπρέλας καθορίζεται από τη σύμβαση στα 12 ευρώ. Βέβαια, τα παράπονα είναι πολλά, καθώς λουόμενοι που δεν διαμένουν σε μεγάλες τουριστικές μονάδες σπάνια βρίσκουν θέση στις ξαπλώστρες της παραλίας.

από http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100008_14/08/2009_325742

ΧΑΝΙΑ – Περισσότερα τα έξοδα από τα έσοδα

Στον νομό Χανίων, ο κύριος όγκος τουριστών συγκεντρώνεται στον βόρειο άξονα, από τα Χανιά μέχρι το Μάλεμε. Εδώ το κουμάντο το κάνουν, βάσει του νόμου, οι δήμοι Πλατανιά και Νέας Κυδωνίας, που εκμισθώνουν είτε με διαγωνισμό είτε απευθείας τις παραλίες. Στον Πλατανιά, όπως λέει στην «Κ» ο δήμαρχος κ. Γ. Τζαγκαράκης, ο δήμος ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει γιατί όλες οι παραλίες κατά 50% ενοικιάζονται στους γειτνιάζοντες ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και εστιατορίων. Στην παραλία των Αγίων Αποστόλων και τη Χρυσή Ακτή ο δήμος Νέας Κυδωνίας μισθώνει με διαγωνισμό 13 θέσεις των 200 τ.μ. η καθεμία, όπου οι μισθωτές είναι υποχρεωμένοι να εισπράττουν ενοίκιο έως 5 ευρώ το σετ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100009_14/08/2009_325741

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ – Καθημερινός «πόλεμος» στη Χαλκιδική

Γιωτα Μυρτσιωτη

Στις απέραντες ακρογιαλιές της Κασσάνδρας Χαλκιδικής οι κοινόχρηστοι χώροι για τους λουόμενους είναι είδος πολυτελείας… Ξαπλώστρες και ομπρέλες από οργανωμένα καταστήματα εστίασης, διασκέδασης και μπιτς μπαρ δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια επιλογής σε τουρίστες και κατοίκους να αναζητήσουν μια θέση απέναντι από τα κρυστάλλινα νερά χωρίς συνωστισμό και ηχορύπανση. Κατειλημμένες από ξαπλώστρες και ομπρέλες είναι και παραλίες απ’ άκρη σ’ άκρη στο πρώτο «πόδι» όπου δεκάδες καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εκμεταλλεύονται τον χώρο που δικαιούνται στην πρόσοψή τους, δηλαδή το 60%, με το παραπάνω και με χωρίς… αποζημίωση.

Στη χρήση ιδιωτών κατοχυρώνονται και ορισμένοι κοινόχρηστοι χώροι σε ειδυλλιακές παραλίες που βγαίνουν σε δημοπρασία καταβάλλοντας για την εκμετάλλευσή τους ένα ποσό το οποίο, τις περισσότερες φορές, αρνούνται στη συνέχεια να καταβάλλουν στον Δήμο. Εκτός από τις οργανωμένες παραλίες, σε ιδιωτικές μετατρέπονται ελεύθερες ακτές από τους κατοίκους οικισμών που στήνουν μονίμως τον παραλιακό τους εξοπλισμό εκεί όπου σκάει το κύμα. Ο πόλεμος της ξαπλώστρας είναι γνωστός στη Χαλκιδική. «Είμαι εναντίον της ξαπλώστρας και ταυτίζομαι απόλυτα με τους λουόμενους. Πρέπει να υπάρχουν χώροι όσοι θέλουν να στήνουν τη δική τους ομπρέλα. Ωστόσο, η εικόνα σε πολλές παραλίες είναι απογοητευτική, καθώς οι επαγγελματίες καταλαμβάνουν όλο το χώρο κι αυτό είναι ασυνειδησία…», δηλώνει στην «Κ» ο δήμαρχος Κασσάνδρας κ. Αριστείδης Κανέλης.

«Κλέφτες και αστυνόμοι» είναι το παιχνίδι που παίζει καθημερινά ο δήμος με τους επιχειρηματίες, αφού σχεδόν κανένας δεν τηρεί τους όρους και τα όρια στις ακτές. Οι ξαπλώστρες το πρωί πολλαπλασιάζονται παρά τα πρόστιμα που επιβάλλει ο δήμος, αλλά πέντε άνδρες της δημοτικής αστυνομίας στον Δήμο Kασσάνδρας δεν επαρκούν για τους ελέγχους. Καλλιθέα, Κρυοπηγή, Αθυτος, Καλλάνδρα, Πολύχρονο, Χανιώτη, Πευκοχώρι, Ποσείδι οργανωμένες επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται ειδυλλιακές παραλίες όπου η τιμή του σετ (2 ξαπλώστρες και ομπρέλα) ξεκινάει από 5 ευρώ και φθάνει ώς τα 20 ευρώ. Οσοι χρησιμοποιούν ξαπλώστρες και ομπρέλες των μπαρ της παραλίας είναι αναγκασμένοι να παραγγείλουν από το κατάστημα καφέ αναψυκτικά, νερό. Οσο για εκείνους που αρνούνται το συνωστισμό και την εκμετάλλευση, πρέπει να ψάξουν πολύ για να βρουν μια ελεύθερη γωνιά στις πανέμορφες ακρογιαλιές της Χαλκιδικής.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100010_14/08/2009_325740

ΡΟΔΟΣ – Οι καντίνες, «αιχμή του δόρατος»

Περίπου δύο χιλιόμετρα παραλιών στο ανατολικό τμήμα του νησιού διαχειρίζεται ο δήμος της Ρόδου, λέει στην «Κ» ο δήμαρχος κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, και τα έσοδα από τη διαχείριση αποτελούν σημαντικό οικονομικό πόρο για το δήμο μιας και κάθε χρόνο αγγίζουν τα 350.000 ευρώ. Τα περισσότερα χρήματα προέρχονται, ωστόσο, από την ενοικίαση των καντινών στην παραλία, τονίζει, μιας και οι ομπρέλες με τις ξαπλώστρες δεν ξεπερνούν τα 3 ευρώ το σετ. Η τιμή δεν μπορεί να αυξηθεί, λέει ο κ. Χατζηευθυμίου, καθώς αποτελεί όρο της σύμβασης παραχώρησης και το αντίτιμο είναι τυπωμένο στα εισιτήρια που δίνει ο δήμαρχος στους υπενοικιαστές της παραλίας. Με τα χρήματα αυτά πληρώνονται οι 85 εργαζόμενοι που δουλεύουν στις παραλίες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100011_14/08/2009_325739

ΠΑΞΟΙ – Ανεπιθύμητα «αξεσουάρ» επί χρόνια

Απαγορευμένη είναι εδώ και επτά χρόνια η ενοικίαση των ομπρελών στους Παξούς, όπου η τοπική αρχή θέλησε να διατηρήσει αναλλοίωτη τη φυσική ομορφιά των παραλιών. «Το μέτρο άρχισε σταδιακά και από πέρυσι εφαρμόζεται πλέον καθολικά», επισημαίνει στην «Κ» ο δήμαρχος Παξών κ. Σπύρος Μπόγδανος.

Οπως εξηγεί, «οι περισσότερες παραλίες του νησιού είναι πολύ μικρές και αν ήταν γεμάτες ξαπλώστρες και ομπρέλες οι λουόμενοι που θα ήθελαν να τοποθετήσουν τη δική τους ομπρέλα δεν θα είχαν τη δυνατότητα. Εξαίρεση αποτελούν οι λίγες οργανωμένες παραλίες, όπου ο επιχειρηματίας που έχει τοποθετήσει ομπρέλες στο δικό του χώρο, συνήθως κάποια αυλή».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100012_14/08/2009_325738

«Απαγορευτικό» στις ξαπλώστρες σε Παξούς και Αντίπαξους

Ο δήμαρχος τόλμησε και οι λουόμενοι απόλαυσαν τις παραλίες τους

Λινα Γιανναρου

«Είχαμε κάνει τα πάντα… Δεν γινόταν τίποτα!» Ο δήμαρχος Παξών κ. Σπύρος Μπογδάνος έστυβε το κεφάλι του για να βρει τον τρόπο να τους έχει όλους ικανοποιημένους – και τους επισκέπτες του νησιού και τους επιχειρηματίες και βέβαια… τον ίδιο που δεν μπορούσε άλλο να βλέπει το φυσικό τοπίο να αλλοιώνεται από την «επέλαση του πλαστικού». Για τις ενοικιαζόμενες ομπρέλες και ξαπλώστρες ο λόγος, που είχαν σταδιακά καταλάβει κάθε σπιθαμή άμμου (βοτσάλων για να είμαστε ακριβείς) στις παραλίες του μικρού νησιού. «Επιχειρήσαμε να τις μετριάσουμε. Δεν ωφέλησε. Επιχειρήσαμε να ορίσουμε συγκεκριμένες παραλίες που να έχουν. Αλλα προβλήματα εκεί… Ε, τις απαγορεύσαμε παντού και ησυχάσαμε!».

Ετσι, φέτος οι Παξοί έζησαν το πρώτο καλοκαίρι τους… «ξαπλώστρα–free» και, όπως όλα δείχνουν, το απαγορευτικό θα συνεχιστεί. «Ηταν ένα πείραμα που πέτυχε», λέει σήμερα με υπερηφάνεια ο κ. Μπογδάνος στην «Κ». «Είχαμε πολύ καλές κριτικές από τον κόσμο, τόσο από Ελληνες όσο και από ξένους τουρίστες. Πέρα από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις λουόμενων που παραπονέθηκαν, οι υπόλοιποι έμειναν ευχαριστημένοι».

Οπως ήταν αναμενόμενο, η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου συνάντησε αρχικά αντιρρήσεις από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που βρίσκονται «πάνω στο κύμα» και εκμεταλλεύονταν τον αιγιαλό. Σιγά σιγά πάντως, οι αντιδράσεις στην… επικήρυξη της ξαπλώστρας κάμφθηκαν. Χαρακτηριστικά είναι όσα λέει στην «Κ» ο κ. Διονύσης Βλαχόπουλος, ιδιοκτήτης ταβέρνας στους Αντίπαξους, ο οποίος μέχρι πέρυσι ενοικίαζε ομπρέλες και ξαπλώστρες στους λουόμενους. «Η παραλία μας, το Βουτούμι, έχει δεν έχει 100 μέτρα μήκος. Εβαζα εγώ 40 ξαπλώστρες, έβαζε και η άλλη ταβέρνα 80, γέμιζε η παραλία. Επιπλέον γίνονταν συνεχώς παρεξηγήσεις μεταξύ μας –“γιατί έβαλες τόσες εσύ”, “γιατί έβαλες εκεί” κ.λπ.–, επικρατούσε γενικά χάος. Τώρα, μπορεί να χάνουμε λίγα χρήματα, αλλά έχουμε ηρεμήσει – και η παραλία μας είναι ωραιότερη από ποτέ!». Θετικά ήταν τα σχόλια που άκουσε ο ίδιος και από τους επισκέπτες του νησιού. Και «όχι, η απαγόρευση δεν επηρέασε καθόλου την κίνηση».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_07/09/2008_283824

Ανέβηκε από Ντιούι
Explore posts in the same categories: Uncategorized

One Comment στο “”


 1. Το carnayo βρίσκετε 100 μέτρα από τη πρωτεύουσα του νησιού που είναι ο Γάϊος. Πρόκειτε για ένα καινούργιο εστιατόριο που άνοιξε πριν 3 χρόνια, περιτρυγιρισμένο από ένα καταπράσσινο ελειώνα, σε ήρεμο περιβάλλον και με φιλικό προσωπικό, δίνοντας στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να δοκιμάσουν παραδοσιακή κουζίνα με μοντέρνες επιρροές διεθνούς κουζίνας,
  η οποία από πολλούς χαρακτηρίστηκε μοναδική στο είδος της.
  Το carnayo χρεισιμοποιει αγνά υλικά για τη παρασκευή των φαγητών του
  όπως άγρια χόρτα, ρόκα, φρέσκο βασιλικό, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται στο τεράστιο κηπάρι που διαθέτει.
  Το carnayo λειτουργεί καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου,
  αφού επί τρία χρόνια έχει γίνει πόλλος έλξης για τους
  ντοπιους αλλά και για του τουρίστες.
  Προσφέρονται ειδικές τιμές στα group με δυνατότητα φιλοξενίας σε κλιματιζόμενη αίθουσα διακοσμημένη με πέτρα και ξύλο,70 άτομα άτομα και 250 άτομα στο εξωτερικό χώρο της αυλής του.

  Με τιμή
  Ο μάγειρας και ιδιοκτήτης
  Σπύρος Τράνακας
  πτυχιούχος μαγείρας
  Γερμανικής σχολής


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: