ΕΚΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΛΙΩΝ: ΣΥΝΟΨΗ ΔΡΑΣΗΣ

 Το καλοκαίρι που μας πέρασε οι πολίτες για το Δημόσιο Χώρο δραστηριοποιήθηκαν στο θέμα της εκμίσθωσης παραλιών της Σύρου από τους ΟΤΑ σε ιδιώτες, συντάσσοντας κείμενο διαμαρτυρίας και καλώντας τους κατοίκους της Σύρου να το υπογράψουν. Ανταποκρίθηκαν άμεσα και υπέγραψαν 863 πολίτες. Το κείμενο διαμαρτυρίας με τις υπογραφές κατατέθηκαν στους Δήμους Άνω Σύρου, Ποσειδωνίας και Ερμούπολης, καθώς και στη Νομαρχία Κυκλάδων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Κύρια αιτήματα ήταν:

  • Η ανάκληση των σχετικών αποφάσεων των δήμων για απ’ευθείας παραχώρηση σε ιδιώτες τμήματος των παραλιών όπου τοποθετούνται και ενοικιάζονται ομπρέλες και ξαπλώστρες.
  • Η προάσπιση των παραλιών ως δημόσιου αγαθού που δικαιούνται να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα αν προτιμούν να χρησιμοποιούν ξαπλώστρες/ομπρέλες ή όχι.
  • Η αποτροπή οποιασδήποτε παρέμβασης στις παραλίες της Απάνω Μεριάς, αρκετές από τις οποίες  εντάσσονται και στο δίκτυο NATURA 2000.

Αντιπροσωπεία των πολιτών για τους Δημόσιους Χώρους παρέστη στα Δημοτικά Συμβούλια Άνω Σύρου και Ερμούπολης, ώστε να καταθέσει τις απόψεις της και να λάβει απάντηση από τους Συμβούλους, ενώ δεν κατέστη δυνατή η παρουσία και σε συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Ποσειδωνίας. Οι άμεσα εμπλεκόμενοι δήμοι είναι της Άνω Σύρου (με αποφάσεις εκμισθώσεων για τις παραλίες Μαρμάρι, Δελφίνι και Γαλησσά) και της Ποσειδωνίας (για τη Βάρη και τις Αγκαθωπές, ενώ για το Φοίνικα και το Κόμητο ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος). Το ΔΣ του Δήμου Ερμούπολης δεν πήρε θέση υπέρ ή κατά της διαμαρτυρίας, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν παραλίες που να εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του, εκτός της Αζολίμνου που τη διαχειρίζεται το Λιμενικό Ταμείο. Εκφράστηκε, ωστόσο, επιδοκιμασία για την προσπάθεια προάσπισης του δημόσιου χώρου ενάντια στα ιδιωτικά συμφέροντα. Από το ΔΣ του Δήμου Άνω Σύρου οι αντιδράσεις ήταν έντονες κι έφτασαν σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και σε αστήρικτες φραστικές επιθέσεις κατά των μελών της ομάδας. Ο δήμαρχος Ποσειδωνίας τοποθετήθηκε στο θέμα μέσω συνέντευξής του σε τοπική εφημερίδα, όπου χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία υπερβολική. Από τα ΔΣ Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας καμία απόφαση δεν ανακλήθηκε.

Η θερινή περίοδος έληξε και μαζί κάποιες από τις συμβάσεις παραχώρησης (οι συμβάσεις για Γαλησσά και Δελφίνι λήγουν στο τέλος του 2010). Οι δήμοι της Σύρου τόνισαν ότι όλες οι ενέργειές τους ήταν σύννομες. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κυκλάδων, όμως, σε συνεδρίασή του (23/06/2009) πήρε θέση κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (04/2009) που επιτρέπει την εκμίσθωση παραλιών από τους Δήμους σε ιδιώτες και ζήτησε την απόσυρσή της. Ταυτόχρονα, εκκρεμεί η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, για την ακύρωση αυτής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Οι πολίτες για το Δημόσιο Χώρο ευελπιστούν σε μια καταδικαστική απόφαση που θα αποτρέψει την επανάληψη του φαινομένου το επόμενο καλοκαίρι, όχι μόνο στη Σύρο, αλλά και σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τη δικαστική έκβαση της υπόθεσης και τις όποιες διοικητικές ενέργειες, θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό ότι:

  • Εκφράστηκε συντονισμένα η θέληση μεγάλης μερίδας κατοίκων της Σύρου να μπορούν να κάνουν χρήση των δημόσιων χώρων χωρίς να υποχρεώνονται να καταβάλλουν γι’ αυτό κάποιο αντίτιμο σε οποιονδήποτε.
  • Αναδείχτηκε το ζήτημα και ευρύτερα, μέσα από την προβολή των παρεμβάσεων μας από τα τοπικά μέσα, και προκλήθηκε διάλογος που συμβάλλει στη συνειδητοποίηση των πολιτικών, περιβαλλοντικών και αισθητικών επιπτώσεων που έχει η παραχώρηση των παραλιών σε ιδιώτες.
  • Έγινε σαφές προς τις δημοτικές αρχές ή και ιδιώτες ότι οι πολίτες παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και δεν διστάζουν ν’αναλάβουν δράση όταν χρειαστεί να προασπίσουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους.

Οι πολίτες για το Δημόσιο Χώρο με έδρα τη Σύρο δεν αποτελούν κόμμα ή δημοτική κίνηση που αποσκοπεί απλά στην άσκηση πίεσης στις τοπικές αρχές. Η διαμαρτυρία με συλλογή υπογραφών είναι ένας μόνο από τους τρόπους δράσης που προκρίνουμε. Βασικοί μας στόχοι είναι η αφύπνιση των ίδιων των κατοίκων στους οποίους ανήκουν οι δημόσιοι χώροι, η συμμετοχή στη χρήση και διαμόρφωσή τους, η καλλιέργεια συλλογικότητας και η αυτοοργάνωση. Οι δράσεις μας είναι ανοιχτές σε όλους.

πολίτες για το Δημόσιο Χώρο

https://dimosiosxoros.wordpress.com/

 

Μπορείτε να παραθέσετε τα σχόλιά σας σε ήδη δημοσιευμένα κείμενα του blog ή να αποστείλετε δικά σας κείμενα/ απόψεις/ φωτογραφίες για δημοσίευση στο:

dimosiosxoros@yahoo.gr

 

Explore posts in the same categories: Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: