ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

863 πολίτες στη Σύρο υπέγραψαν το προηγούμενο διάστημα κείμενο διαμαρτυρίας για τη μη παραχώρηση αιγιαλού και παραλιών από ΟΤΑ της Σύρου σε ιδιώτες. Το κείμενο αυτό, που είναι αναρτημένο και στο διαδίκτυο     (dimosiosxoros.wordpress.com), κατατέθηκε πρόσφατα, μαζί με τις υπογραφές των πολιτών, στους τρεις δήμους της Σύρου, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η παραχώρηση αιγιαλού και παραλιών από τους ΟΤΑ της χώρας σε ιδιώτες βασίζεται σε μια πρόσφατη κυβερνητική απόφαση, ελεγχόμενης νομιμότητας, η οποία έχει καταγγελθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας καθώς και από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας και έχει ζητηθεί από όλους αυτούς η απόσυρσή της. Την απόσυρσή της έχει ζητήσει με απόφασή του στις 23 Ιουνίου 2009 και το Νομαρχιακό Συμβούλιο των Κυκλάδων. Επιπλέον, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών προσέφυγε στις 26 Ιουνίου 2009 στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωσή της.

Η κυβερνητική αυτή απόφαση, την οποία υλοποίησαν ορισμένοι δήμοι στη Σύρο αλλά και αλλού, εντάσσεται στην κυρίαρχη λογική της κυβέρνησης και στην ασκούμενη πολιτική τής ολοένα και διαρκώς εντεινόμενης παραχώρησης-εκχώρησης στον ιδιωτικό τομέα (ή ξεπουλήματος, για κάποιους άλλους) δημόσιας περιουσίας, δημόσιων χώρων και δημόσιων αγαθών που ανήκουν όμως σε όλους τους πολίτες της χώρας και υπάρχουν για να χρησιμοποιούνται από όλους.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω και αντιπαρερχόμενοι το ότι ορισμένα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Άνω Σύρου, αντί να τοποθετηθούν επί της ουσίας του θέματος, επιτέθηκαν φραστικά σε προσωπικό επίπεδο στα μέλη της αντιπροσωπείας των πολιτών που πήγαν να καταθέσουν το κείμενο με τις υπογραφές, οι πολίτες, τουλάχιστον αυτοί που υπέγραψαν, αναμένουν τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων του νησιού.

 

Σύρος, 23 Ιουλίου 2009

 

 πολίτες για το δημόσιο χώρο

 

Explore posts in the same categories: Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: